Discutam cu Conf. Dr. Alexandru Ulici despre importanta controalelor ortopedice din perioada copilariei timpurii.
“Controalele ortopedice ale copilului mic sunt foarte importante deoarece pot depista în timp util diferite afecțiuni, care odata puse în evidență pot fi tratate eficient în așa fel încât urmările lor să fie cât mai mici cu putință.
Un prim consult ortopedic este recomandat să fie făcut în primele 4 săptămâni de viață, cât mai devreme posibil. În cadrul acestei examinări pot fi puse în evidențî afecțiuni de tipul piciorului tal valg, varus equin, dispalzia sau luxația congenitală a șoldului, precum și alte malformații congenitale al caror tratament aplicat precoce ar fi salutar. În ceea ce privește ecografia de șold și ea trebuie făcută cât mai repede posibil pentru a beneficia de potențialul maxim de remodelare al cotilului (parte a articulației șoldului) și implicit de potențialul de vindecare. Însă, în practica curentă, încă se mai recomandă efectuarea primei ecografii de șold după vârsta de 6 luni, ceea ce în opinia mea este o greșeală deoarece priveaza copilul de perioada în care tratamentul ar putea avea eficienta maximă.
Un al doilea consult ortopedic este util a fi făcut în jurul vârstei de patru luni. În cadrul acestui consult se analizează dezvoltarea motorie globală a copilului, evoluția mobilității tibioastragaliene și implicit a unor eventuale hiperlaxități. Se repeta ecografia de șold pentru a aprecia dacă dezvoltarea șoldului a ajuns în parametrii normali. Principiul repetării ecografiei de șold are la bază ipoteza ca dacă în perioada 0-4 luni un șold anormal se poate vindeca, tot atât de bine, în conditii nefaste, se poate și modifica în sens negativ. Cu ocazia acestui consult se precizează părinilor că premergatorul și antemergatorul sunt absolut contraindicate și li se explică care ar putea fi consecințele pentru copil dacă nu ascultă aceste sfaturi.
Un al treilea consult este util a fi făcut în jurul vârstei de 1 an și 2 luni, când copilul începe să meargă. În acest moment pot fi depistate eventuale tulburări de ax și acestea separate de evoluția naturală a copilului. De asemenea pot fi evidențiate diferite întârzieri în dezvoltarea motorie. Cu ocazia acestui consult părintii trebuie să primeasca sfaturi detaliate și cu privire la tipul de încălțăminte, la cât de important este ca micuțul/a să meargă desculț/a, dar și despre importanța curelor heliomarine în dezvoltarea globală a copilului.
Următorul consult ar trebui să fie la varsta de 3 ani. Cu ocazia acestuia pot fi identificate tulburări de mers, vici rotaționale ale membrelor inferioare legate de pozițiile vicioase pe care le adoptă copilașii, hiperlaxități ce necesită tratament kinetoterapeutic, precum și diferite vicii posturale ale coloanei vertebrale. Tot la această vârsta pot fi identificate și forme grave de scolioză infantila cu debut precoce și evoluție fulminată în absența unui tratament adecvat.
Aceasta schemă a consulturilor în ortopedia pediatrica este valabilă pentru toti copiii, dar pentru cei cu afecțiuni ortopedice această metodologie trebuie adaptată în funcție de patologie. Depistarea unei suferințe ortopedice va impune creșterea frecvenței consulturilor pentru a putea monitoriza eficient evoluția”.