Dacă ești părinte de adolescent și ai citit articolul nostru despre ce este scolioza și cum să te adresezi medicului ortoped pediatru, hai să descoperim și cum se face diagnosticul și ce tratamente sunt recomandate.
Scolioza este o deformare a curbării normale a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală normală presupune o curbă în partea de sus a acesteia și o curbă în partea inferioară a spatelui. În cazul în care coloana vertebrală este curbată dintr-o parte în alta sau în formă literelor S și C, se poate vorbi de scolioză.
Poziția corpului este primul semn care ne atrage atenția. Odată cu creșterea, coloana pune presiune pe umeri, pe șolduri și asupra nervilor, putând conduce la dureri de spate și amorțirea sau durerea picioarelor.
Vizita la medicul ortoped pediatru presupune o examinare fizică, însoțită de radiografia coloanei vertebrale (față și profil) pentru clarificarea gradului de curbură.
Rolul acestor examinări este de a identifica gradul de curbură al coloanei și tipul de tratament potrivit.
În cazul scoliozei, examinarea fizică inițială presupune ca adolescentul să adopte o poziție înclinată în unghi drept, ca și când se pregătește de a plonja în piscină. Această poziție evidențiază orice anomalie a coloanei vertebrale, însă nu este suficientă pentru a stabili severitatea bolii.
Medicul ortoped pediatru va analiza postura corpului, cum se realizează orice mișcare, dacă apar dureri, spasme ale mușchilor.
Foto din arhiva Rosana Medical
În cadrul examinării, opinia neurologului este importantă deoarece acesta poate evalua reflexele musculare, forța musculară, eventuale afecțiuni ale nervilor și cât de extinsă este durerea, în cazul în care există, de asemenea de obicei este necesar un consult la medicul endocrinolog care stabilește dezvoltarea și evoluția hormonală a copilului.
Următoarea etapă a examinării fizice constă în stabilirea severității bolii prin măsurarea curburii coloanei vertebrale (metoda Cobb).
- devierea de minim 10 grade pune diagnosticul de scolioză
- devierea cu 15-20 grade descrie o formă de scolioză care necesită verificări regulate pentru a monitoriza progresia bolii
- devierea cu 25-30 grade evidențiază un grad semnificativ al scoliozei
- devierea cu peste 45 grade descrie o formă severă de scolioză, care necesită o abordare chirurgicală, în funcție de vârsta pacientului. Aceste intervenții se realizează în centre specializate, cum ar fi Spitalul de urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, unde sunt tratați peste 50 de copii cu această afecțiune anual, prin Programul Național pentru tratamentul chirurgical al scoliozei.
Clarificarea diagnosticului și severității scoliozei se realizează prin metode radiografice, pentru că ele pot scoate din discuție alte afecțiuni.
Radiografia de coloană vertebrală evidențiază atât coloana vertebrală, vertebrele cât și conturul articulațiilor și este utilă pentru a descoperi dacă sunt alte cauze care provoacă durerea (anomalii, infecții). Radiografia va capta imagini atât din zona anterioară, posterioară și laterală a coloanei vertebrale.
Sursa foto – Shutterstock
Radiografia va fi foarte utilă și în evaluarea dezvoltării scheletului, în sensul identificării la ce nivel de creștere este copilul. Cu alte cuvinte, cât mai are de crescut sau ce vârstă are structura osoasă a acestuia. Un alt element al puzzle-ului în această etapă este momentul intrării la pubertate la băieți și începerea ciclului menstrual la fete.
Această etapă este extrem de importantă pentru că ea impune un anumit tratament și poate sugera care este ritmul de avansare a scoliozei.
CT, este o investigație imagistică, nedureroasă, care va reda imaginea canalului vertebral și a structurii osoase.
RMN, este o metodă de diagnostic ce redă imagini tridimensionale ale măduvei spinării, rădăcinii nervilor și zonelor adiacente. În felul acesta, este evidențiată orice inflamație sau degenerescență de la acest nivel.
Tratamentul scoliozei
Există o serie de variabile care sunt luate în considerare în alegerea tratamentului, în scolioză.
- gradul de dezvoltare a coloanei vertebrale, despre care aminteam mai sus
- gradul curburii coloanei vertebrale – severitatea acesteia și cum afectează stilul de viață al copilului
- localizarea curburii
- predispoziția la progresia curburii
Principalele soluții de tratament sunt:
Monitorizarea evoluției bolii. Majoritatea cazurilor de scolioză la adolescenți au un grad moderat ce necesită monitorizare la fiecare 6 luni și radiografie mai rar, corelat cu evoluția simptomelor.
Corsetul. Acesta este o soluție terapeutică foarte bună în cazul copiilor care sunt încă în creștere. Este recomandată copiilor cu un grad de curbură peste 20, până la 45.
Intervenția chirurgicală. Uneori, scolioza severă evoluează treptat, ducând la scăderea capacității pulmonare, iar singura metodă de tratament este de a interveni chirurgical. În acest caz, medicul ortoped pediatru va ajusta coloana vertebrală cu metode specifice cu ajutorul unor implanturi.
Foto din arhiva Rosana Medical
Terapia tridimensională după principiile Schroth. Tratamentul scoliozei prin metode fizice este utilizat în cazurile ușoare și medii de scolioză. Metoda de tratament bazată pe principiile Schroth constă în exerciții realizate personalizat pentru fiecare pacient, în funcție de curbura coloanei vertebrale. Scopul principal al acestei metode de tratament este acela de a alungi și stabiliza coloana în plan tridimensional, cu focus pe:
- restabilirea simetriei musculare și a posturii
- recăpătarea capacității de a respira corect
- conștientizarea posturii.
Colaj foto din arhiva Rosana Medical
Acestea sunt concepute și coordonate de kinetoterapeuți specializați în metoda Schroth. Ei vor învăța copilul ce mișcări trebuie să facă, în funcție de nevoile lui. Practic, se realizează un complex de exerciţii de respiraţie combinate cu contracţii musculare, ce au ca scop oprirea sau încetinirea modificărilor coloanei vertebrale din scolioză. Rolul lor este de a evita apariția posturii vicioase și cel mai important pentru a preveni tratamentului chirurgical. Mai multe informații despre terapia Schroth sunt disponibile aici.
Terapia Schroth are o durată variabilă, în funcție de nevoile fiecărui pacient, iar exercițiile se pot practica și acasă.
Sursa foto principală – arhiva Rosana Medical
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.webmd.com/
https://rosanamedical.ro/
https://www.hopkinsmedicine.org/