Un alt aspect asupra căruia vrem să atragem atenția părinților este scolioza, o afecțiune a coloanei vertebrale care poate apare în perioada adolescenței și preadolescenței.
Coloana vertebrală este împărțită în patru regiuni: zona cervicală, toracică, lombară și zona formată din sacrum și coccis. Coloana vertebrală nu este o structură dreaptă, ci prezintă anumite curburi normale care ne ajută să ne susținem greutatea și ne asigură flexibilitatea. Ele susțin coloana vertebrală în atenuarea șocurilor datorate stresului mecanic în timpul deplasării.
Ce este scolioza și când apare?
Scolioza este o afecțiune a coloanei vertebrale și constă în devierea acesteia în principal în plan frontal, asociată cu deviere în plan sagital și abatere pe plan orizontal. Mai simplu spus, este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, care apare în cele mai multe cazuri în perioada adolescenței. Vârsta de debut a scoliozei este 10-15 ani.
Scolioza apare în 90% din cazuri din cauze necunoscute (idiopatice) și este mai des întâlnită la fete (80%), odată cu pulseul de creștere de la începutul pubertății. Există însă și forme de boală care apar din cauză cunoscută. Acestea din urmă se instalează după boli neurologice, afecțiuni neuro-musculare, boli metabolice sau pot fi congenitale.
Spre deosebire de cifoză, o altă formă de deformare a coloanei vertebrale, determinată de poziția greșită, scolioza nu prezintă factori predispozanți. Cu alte cuvinte, controalele timpurii ale unui copil normal nu pot spune dacă acesta poate face scolioză la un moment dat. Nici chiar purtarea unui ghiozdan prea mare sau prea greu nu poate declanșa scolioza, așa cum adesea există ca temere în rândul părinților. Cel mult, scolioza deja instalată poate fi agravată de purtarea unui ghiozdan inadecvat.
Există multe legende urbane legate de cauzele scoliozei, pe care le puteți citi într-un interviu anterior oferit de Conf. Dr. Alexandru Ulici, medic primar Ortopedie Pediatrica – Chirurgie Ortopedie Pediatrica, centrului nostru medical.
Totuși, există și unele situații în care putem vorbi de factori predispozanți cum ar fi hiperlaxitatea ligamentară (mobilitatea crescută într-o articulație), înălțimea (copiii longilini) sau creșterea rapidă în înălțime.
Consecințele scoliozei
Cele mai multe cazuri de scolioză sunt moderate dar, dacă se accentuează curbura coloanei vertebrale, ele devin grave și debilitante.
Pe lângă aspectul fizic deformat, scolioza poate duce la afectarea funcționării unor organe din cutia toracică, precum inima și plămânii.
Deformarea în plan sagital determină aplatizarea spatelui și scăderea capacității toracice. Știm că la coloana vertebrală sunt ancorate coastele, de aceea cutia toracică este modelată de evoluția formei acesteia. Deformarea cutiei toracice dă aspectul de gibozitate, adică proeminența posterioară a coastelor, vizibilă mai ales la aplecare.
Corelată cu creșterea, incapacitatea mecanică a cutiei toracice determină insuficiență respiratorie prin imposibilitatea plămânului de a se destinde. În plus apare compresie pe aparatul cardiovascular.
În cazul formelor severe de scolioză, pe măsură ce coloana vertebrală se deformează, trunchiul devine mai scurt și dă senzația unor membre superioare disproporționate. Deși în adolescență scolioza nu este dureroasă, la adulți ea este de cele mai multe ori devine dureroasă.
Cum putem depista scolioza de la primele semne
Depistarea scoliozei la adolescenți poate fi sesizată de către părinți, mai ales în momentele în care aceștia se schimbă de haine sau la duș, deși știm că de multe ori, la această vârstă, copiii solicită intimitate.
Cunoscând aceste aspecte delicate din viața adolescenților, noi, ca părinți trebuie să fim discreți dar să nu scăpăm din vedere posibilitatea apariției acestei afecțiuni.
Există o serie de semne care pot duce la apariția scoliozei, care ne atrag atenția asupra acesteia. Este important să ne uităm atent la spatele copiilor, fie când suntem la mare, fie când ne cer părerea atunci când probează haine.
Semnele care trebuie să ne atragă atenția, sunt:
- curbarea coloanei vertebrale
- înclinarea corpului într-o parte
- un umăr mai sus și unul mai jos
- un șold mai sus ca celălalt
- cutia toracică mai proeminentă pe o parte
- hainele nu se așează bine pe corp.
Acest semne nu trebuie să creeze o stare de panică pentru adolescent, mai ales că aspectul fizic este foarte important în această perioadă.
Ce trebuie să facă orice părinte
Abordarea cea mai corectă este consultul de specialitate, de către medicul ortoped pediatru care este cel mai în măsură să evalueze procesul de creștere și care este specializat în abordarea holistică a aparatului locomotor.
Curbura scoliotică are un potențial crescut de evoluție în timpul pubertății și de aceea nu putem compara coloana vertebrală a copilului cu cea a adultului. Această abordare ar fi periculoasă prin prisma afectării organelor și aparatelor din torace.
De aceea este foarte important să ajungem cu copilul la un medic ortoped pediatru imediat cum am sesizat semnele prezentate maI sus.
Vizita la medicul ortoped pediatru constă în examinarea fizică dar și în recomandarea examenului imagistic pentru identificarea structurii vertebrelor, formei și dimensiunilor canalului spinal precum și eventualelor anomalii.
În articolul următor îți vom detalia cum se face diagnosticul scoliozei dar și care sunt modalitățile de tratament.
Până atunci, îți urăm multă sănătate, ție și copilului tău!
Sursă foto: Shutterstock