Tratamentul displaziei luxante de sold si a luxatiei congenitale a soldului beneficieaza, in functie de forma clinica si varsta pacientului de diferite aparate de abductie al caror rol este de a mentine capetele femurale concentric reduse in cotil. Reducerea concentrica este elementul cel mai important al tratamentului acestor malformatii, ea permitand o dezvoltare cvasinormala a soldurilor. De-a lungul timpului au fost descrise mai multe aparate de abductie de la simplul aparat gipsat si pana la hamul Pavlik.
Datorita faptului ca in decursul timpului s-a constatat ca imobilizarea in aparat gipsat poate conduce secundar la complicatii de tip necroza de cap femural (epifizita postreductionala) s-au dezvoltat mijloace care sa mentina picioarele departate dar care, in acelasi timp, sa permita o oarecare mobilitate la nivelul soldurilor.
Din ce in ce mai mult : a fost folosit hamul Pavlik drept principal aparat de abductie in tratamentul displaziei luxante a soldului. Cu toate acestea ultimele studii publicate la congrese si in reviste de specialitate atrag atentia asupra faptului ca hamul a inceput sa fie folosit uneori fara discernamand conducand la complicatii grave. Majoritatea autorilor sunt de parere ca indicatia hamului pavlik este din ce in ce mai restransa, locul sau fiind luat din nou de aparatul gipsat aplicat dupa o metoda propusa de Salter.
Destul de multi copii sunt tratati pentru afectiuni ale soldului prin ”imobilizare” in ham pavlik si de aceea consider ca fiind oportuna prezentarea indicatiilor si contraindicatiilor acestuia.
Indicatiile hamului Pavlik
- displazia luxanta a sodului la grupa de varsta 0-6 luni;
- luxatia congenitala de sold la grupa de varsta 0-3 luni cu semn Ortolani prezent si sold stabil in abductie.
Hamul Pavlik este format din mai multe chingi si bretele din piele sau material plastic care ”fixeaza” bebelusul cu genunchii flectati si coapsele in abductie (picioarele desfacute). Recomandam ca prima aplicare a hamului sa fie facuta de medicul ortoped pediatru . Odata aplicat hamul Pavlik trebuie purtat in prima luna 24 din 24 de ore (se indeparteaza doar cu ocazia spalarii si schimbatului copilului), iar in a doua luna numai 16 ore pe zi. Daca dupa doua luni de tratament rezultatele sunt pozitive se poate continua tratamentul cu ham inca o luna timp de 8 ore pe zi. Daca dupa doua luni de tratament nu se obtine rezultatul scontat este recomandabil sa se renunte la acest mijloc terapeutic. Niciodata hamul Pavlik nu trebuie aplicat direct pe piele deoarece poate produce leziuni tegumentare importante. – Dimensiunea hamului trebuie sa fie concordanta cu cea a copilului, ceea ce impune controale periodice pe timpul utilizarii sale.
Contraindicatiile utilizarii hamului Pavlik:
- copii mai mari de varsta de 8 luni;
- hiperlaxitatea ligamentara;
- redoare articulara
- luxatia antenala a soldului;
- tipul IV echografic;
- sold instabil in abductie
- COPILUL NORMAL ORTOPEDIC.
Toate contraindicatiile utilizarii hamului Pavlik trebuie cunoscute in amanunt deoarece consecintele aplicarii sale in afara indicatiilor stricte poate conduce la luxatii redutabile.