De foarte multe ori noi, medicii ortopezi pediatri, ne confruntăm cu îngrijorarea părinților legată de dezvoltarea membrelor inferioare ale copiilor lor și în special legată de o eventuală deviație de ax. Este bine știut că la naștere toti copiii au picioarele ca niște paranteze denumite științific genu varum fiziologic. Acest aspect anatomic nu necesită nici un tratament pentru că evoluția spontană este ca membrele inferioare să se îndrepte în jurul vârstei de 1 an sau 1 an și jumatate. Orice tratament ai aplica nu poti influența această evoluție naturală.
În unele situații când micuții sunt puși în picioare de la vârstă foarte mică (7-8 luni) sau când sunt puși în premergător, forțele generate ale centrul de greutate vor trece prin partea internă a genunchiului și vor încetini activitatea cartilajului de creștere de acolo, cea ce va determina o întârziere în corecția acestor “paranteze” pâna după vârsta de 2 ani. În alte situații extreme, activitatea părții interne a cartilajului de creștere se opreste și se instalează genu varum patologic care se recunoaște prin faptul că după vârsta de 1 an și jumătate copilul este crăcănat, poziție ce este mai accentuată când micuțul stă in picoare.
În situația în care se instalează genu varum patologic tratamentul constă în kinetoterapie și monitorizare din trei în trei luni pana la vârsta de 3 ani după care, dacă nu s-a obtinut corecția, se recomandă tratamentul chirurgical. Dacă pe parcursul monitorizării se constată o agravare importantă precoce a genului var atunci interventia chirugicală se recomandă a fi făcută chiar înaintea vârstei de 3 ani. Este bine de știut că întârzierea aplicării tratamentului chirurgical va genera leziuni ireversibile la nivelul cartilajului de creștere și pe cale de consecintă vor fi necesare în timp mai multe intervenții chirurgicale pentru ca la sfarșitul creșterii copilul să nu mai prezinte genu varum.
În condițiile în care evoluția nu este grevată de o situatie nefastă, ca cea descrisa anterior, atunci în jurul vârstei de 1an – 1 1/2 membrele inferioare devin drepte și apoi în jurul vârstei de 2 ani deviază în “X”adică în valg. Nici această evoluție nu poate fi influențată de nici un tratament. Genu valg se accentuaeaza progresiv până spre vârsta de 4 ani pentru ca apoi să se corecteze spontan până spre vârsta de 7 ani. Practic, la această vârstă trebuie să ramana un valg de aproximativ 8 grade și o distanta între glezne de maxim 9 cm.Genu valg (genunchii în “x”) este mult mai bine tolerat de organismul copilului, din punct de vedere biomecanic, decât genu varum și de aceea nu va necesita tratament decât dacă este asimetric (adică unghiul de valg este mai mare pe o parte decat pe alta) sau dacă va genera o distanță între maleole (glezne) mai mare de 9 cm.
De remarcat este faptul ca atât genu varum cât și genu valgum, chiar și formele care sunt normale, pot genera o deformare la nivelul gleznei care este uneori foarte vizibilă atunci cand copilul merge. Este recomandat ca tratamentul ei să se aplice după elucidarea caracterului deviației de la nivelul genunchilor și a tratării acesteia.
28 ian.