Adolescenta vine cu provocarile ei, iar noi mamele, trebuie sa fim cat mai aproape de copii. Sa ii sustinem psihic si sa ii invatam sa aiba grija de sanatatea lor.
Adolescenta este momentul oportun pentru a introduce controlul ginecologic in rutina ingrijirii sanatatii fetelor. Acum este potrivit sa discutam cu ele, intr-un mod delicat, asumat și cu deschidere de ce este important sa aiba grija si de sanatatea aparatului reproducator, asa cum regulat merg la stomatolog sau oftalmolog.
Cand este momentul potrivit pentru primul control ginecologic la adolescente
Varsta potrivita pentru primul control ginecologic la adolescente este in jur de 13-15 ani, sau poate fi chiar mai devreme, daca situatia o impune. In cele mai multe cazuri insa, acesta este unul de rutina. In acest moment adolescenta va lua contact cu detalii legate de transformarile prin care trece corpul ei si va stabili o relatie de incredere si deschidere cu ginecologul.
Desigur, primul control ginecologic la adolescente poate fi determinat si de anumite situatii specifice. Acestea pot fi monitorizate de catre mama si apoi adresate medicului specialist:
• lipsa menstruatiei dupa 3 ani de cand au inceput sa creasca sanii,
• lipsa menstruatiei timp de 3 luni consecutiv,
• ciclul menstrual abundent, extrem de dureros sau care depaseste 21-35 zile.
Cum ne pregatim fetele pentru primul control ginecologic?
Momentul primului control ginecologic la adolescente este unul in care noi, mamele avem un rol esential in a da incredere tinerelor fete pentru a se simti confortabil in cabinetul medicului specialist. Multe adolescente se pot simti stanjenite sau pot considera ca au o problema de sanatate daca trebuie sa mearga la medic.
De aceea, este necesar:
• sa le explicam de ce este indicata aceasta vizita si mai ales cat de important este pentru sanatatea lor sa pastreze o rutina in acrst sens,
• sa le oferim toate informatiile necesare, pentru ca sa stie la ce sa se astepte de la acest control – durata, etape, etc,
• sa le incurajam sa puna intrebari legate de dezvoltare si sexualitate și orice temere ar putea avea. Astfel, orice adolescenta poate merge pregatita cu o lista de intrebari pe care vrea sa le adreseze medicului, pentru a nu omite ceea ce o intereseaza.
Beneficiile controlului ginecologic la adolescente
Grija pentru sanatate este prioritara si este responsabilitatea noastra ca parinti sa le transmitem aceasta valoare si adolescentelor. Iata care sunt beneficiile crearii unei astfel de rutine:
• Se vor informa corect. Sigur ca in era digitalizarii, multe informatii sunt la un click distanta si de multe ori adolescentii prefera discretia. Insa nu intotdeauna informatiile de pe internet sunt corecte sau raspund direct nevoilor acestora. De aceea, orice neclaritate, sau problema medicala aparuta se clarifica in cabinetul medical. Medicul ginecolog este singurul avizat in evaluarea, diagnosticul si tratamentul de care au nevoie adolescentele. Fiica ta va afla de la medic informatii despre ciclul menstrual, igiena zonelor intime, dezvoltarea sanilor si cum sunt corelate schimbarile din organismul ei pentru a o pregati sa devina o femeie sanatoasa. De asemenea, se va aborda si tema inceperii vietii sexuale si a contraceptiei.
• Vor invata ce inseamna preventia. Fiicele noastre vor afla cum pot preveni o sarcina sau aparitia bolilor cu transmitere sexuala și foarte multe detalii despre o viata sanatoasa.
• Vor primi diagnostic si tratament in anumite situatii. Doar medicul ginecolog poate diagnostica orice problema de sanatate aparuta in cazul adolescentelor si poat oferi tratamentul cel mai potrivit si mai eficient. Printre acestea amintim lipsa menstruatiei sau sangerari abundente, dureri pelvine, iritatii sau disconfort la nivelul organelor genitale, scurgeri vaginale anormale.
Ce se intampla la primul control ginecologic la adolescente?
Cum spuneam, controalele ginecologice regulate sunt foarte importante pentru ca pot preveni situatii medicale neplacute. De aceea este esential ca ele sa se desfasoare chiar daca nu exista o anumita situatie medicala sau disconfort. Iar faptul ca fiica ta merge la aceste la aceste vizite nu inseamna ca are o problema medicala.
La prima vizita, cel mai probabil adolescenta va avea o discutie cu medicul ginecolog. Acesta ii va pune o serie de intrebari legate de data ultimei menstruatii, durata ciclului, abundenta acestuia. Aceste detalii pot fi inregistrate in aplicatii dedicate pentru smartphone pentru a le putea descrie cu usurinta la orice consult.
Pentru confortul fiicei tale este recomandat sa o insotesti in timpul acestei vizite.
Doar in situatiile in care va decide medicul se va recomanda un control pelvin sau anumite analize, altfel, prima vizita este doar discutia de care spuneam mai sus.
Ce întrebari putem adresa medicului ginecolog?
Pregatirea unei liste de intrebari poate oferi mai mult confort adolescentei in timpul discutiei, care devine astfel mult mai eficienta. Iata cateva exemple de intrebari pe care sa le abordati cu medicul ginecolog la prima vizita.
• La ce interval de timp este recomandat sa facem controlul ginecologic?
• Cum se realizeaza o ecografie de abdomen inferior? Este dureroasa?
• Ce inseamna contraceptia si cand trebuie inceputa?
• Cum amelioram durerile din perioada menstruatiei?
• Cum amelioram acneea?
• Cum facem fata schimbarilor emotionale?
• Ce este vaccinul HPV si utilitatea lui?
• Ce este si cand trebuie facut primul examen PAP?
Aceasta etapa din viata adolescentei tale este momentul in care relatia voastra se consolideaza, se bazeaza pe sinceritate si incredere. Fii atenta dar discreta in ce priveste manifestarile care insotesc perioada menstruatiei si ofera-i sprijin neconditionat fiicei tale in procesul de a deveni femeie.
Sursa foto – Pexels