Pubertatea incepe la fete in jurul varstei de 7-13 ani iar la baieti intre 9 si 15 ani. Suntem cu totii diferiti, iar acest proces poate incepe fie putin mai devreme, fie mai tarziu decat aceste statistici. Totul se petrece atunci cand organismul este pregatit sa deruleze si sa sustina aceste modificari.
Pubertatea la fete este insotita de aparitia menstruatiei (menses inseamna luna in latina) in contextul schimbarilor hormonale normale la aceasta varsta.
Ne-am gandit ca ar fi util sa iti povestim cateva aspecte legate de menstruatie care sa te ajute sa intelegi rolul si complexitatea ei. Vei gasi puncte de discutie cu mama ta dar mai ales cu medicul tau inca de la primul consult ginecologic.
Ce este menstruatia?
Menstruatia este sangerarea vaginala normala care face parte din ciclul lunar. Este dovada unei sanatati reproductive, nicidecum considerata boala sau o perioada murdara. Acest lucru inseamna ca in fiecare luna, cam in aceeasi perioada, trebuie sa te astepti la aceasta etapa si sa fii pregatita cu absorbante speciale. De asemenea, menstruatia este semnul ca organismul tau este pregatit fiziologic pentru sarcina. Daca aceasta nu se produce, ciclul menstrual isi continua programul sau lunar. Uterul va elimina prin vagin atat sange cat si mucoasa uterina.
Cand apare menstruatia si cat dureaza?
Menstruatia incepe in intervalul 11-14 ani (menarha), in unele cazuri chiar la varste mai mici (8-10 ani) si dureaza pana la menopauza, undeva dupa 45 de ani.
In general, menarha apare dupa 2 ani de cand incep sa iti creasca sanii.
Ea se produce lunar, cu exceptia perioadei de sarcina sau in anumite situatii clarificate de medicul ginecolog.
Durata normala a menstruatiei este de 3-7 zile si poate fi insotita de unele simptome, cunoscute sub numele de sindrom premenstrual. Acestea ar putea fi:
-
dureri de cap sau stare de oboseala
-
crampe si dureri abdominale
-
schimbari bruste ale starii de spirit sau chiar iritabilitate
-
pofte alimentare si predispozitii legate de anumite alimente
-
balonare
-
tensiune mamara
-
dureri de spate localizate inferior
-
tulburari de somn
-
puseu acneic.
Desi pot parea multe simptome, care sa te copleseasca, lista s-a vrut exhaustiva si nu inseamna ca le vei experimenta pe toate. Trebuie sa stii de ele si sa le recunosti pentru a putea fi pregatita pentru perioada care va urma.
Un alt reper legat de durata ciclului menstrual este cat de regulat este acesta. Ciclul menstrual este considerat regulat daca se produce la 28-30 de zile insa, in primele luni este posibil sa fie neregulat. Cu timpul, organismul tau se va acomoda cu schimbarile hormonale si acest lucru va duce si la reglarea menstruatiei.
Situatii in care trebuie sa te adresezi medicului
Spuneam mai sus ca menstruatia este un aspect normal si sanatos in viata adolescentelor. Aceasta nu trebuie sa te impiedice sa iti desfasori activitatea zilnica: dusuri, sport, intalnire cu prietenii sau excursii.
Totusi, daca apar simptome care iti creeaza disconfort, discuta-le cu medicul tau, chiar daca vei auzi in jur ca este normal sa le ai. Nu este normal sa te doara, sa te simti epuizata sau sa nu te poti ridica din pat.
Orice problema medicala aparuta se discuta doar in cabinetul medical!
Iata care sunt situatiile in care este recomandat sa consulti medicul ginecolog:
-
au trecut 3 ani de cand au inceput sa iti creasca sanii sau ai implinit 15 ani si nu ai inca menstruatie
-
dupa 2 ani de la debut, ciclul menstrual este inca neregulat
-
ai simptome care te impiedica sa iti desfasori activitatile curente
-
menstruatia dureaza peste o saptamana
-
ai sangerari intre menstruatii
-
ai un flux menstrual abundent
-
ai crescut in greutate brusc sau prea mult
-
te simti rau imediat dupa folosirea tampoanelor interne.
Este important sa iti notezi data primei menstruatii dar si luna de luna pentru ca te vor ajuta la fiecare vizita la medicul ginecolog, pe toata durata vietii. Exista o serie de aplicatii disponibile pe smartphone pe care le poti utiliza pentru acest lucru dar si pentru a documenta simptomele mai sus mentionate precum si alte detalii. Acestea din urma se refera la fluxul sangerarii, durata menstruatiei si alte simptome ce pot aparea in acest timp.
Etapele ciclului menstrual
Etapele ciclului menstrual sunt modulate de mesageri chimici ai organismului, denumiti hormoni. La fete, acestia sunt produsi la nivelul creierului, in glanda pituitara si la nivelul ovarelor si descriu etapele ciclului menstrual.
Faza menstruala, Este menstruatia despre care am vorbit mai sus, cand se elimina mucoasa uterina impreuna cu sange, daca nu se instaleaza sarcina. Incepe in prima zi a ciclului si dureaza pana in ziua 5.
Faza foliculara (pre-ovulatorie). Se deruleaza incepand cu ziua 6 pana in a 14-a zi si este reglata de doi hormoni. Hormonul de stimulare foliculara (FSH) selecteaza o serie de foliculi ce contin ovule imature. Dintre acestea, doar unul singur se va matura (ziua 10-14). Acesta va secreta estrogen care va determina cresterea si ingrosarea endometrului, tesutul ce captuseste cavitatea uterina, pentru pregatirea terenului pentru o eventuala sarcina.
Faza ovulatorie (ovulatia). Are loc aproximativ in ziua 14 a ciclului format din 28 de zile. Este momentul in care creste nivelul hormonului luteinizant (LH) si FSH ducand la maturarea si eliberarea ovulului. Timpul lui de viata este de 24 ore iar daca nu se produce fecundarea este eliminat in timpul menstruatiei.
Faza luteala (post-ovulatorie). Aceasta incepe din ziua a 15-a si dureaza pana in ziua 28. Ovulul eliberat este preluat de una din trompele uterine si ajunge in uter. Daca acesta este fecundat de catre spermatozoid, se cuibareste in endometrul uterin (pregatit pentru sarcina de un alt hormon, progesteron) si incepe dezvoltarea embrionului. Daca nu este initiata sarcina, scade nivelul de estrogen si progesteron si se reia ciclul cu faza menstruala.
Igiena menstruatiei
In timpul menstruatiei cele mai indicate sunt absorbantele adezive deoarece sunt practice si colecteaza sangele eficient si sunt mai sigure pentru tine. Tampoanele interne nu sunt recomandate pentru utilizare frecventa deoarece pot fi periculoase daca sunt mentinute un timp indelungat.