Unul din efectele schimbărilor hormonale apărute la pubertate este acneea.
Deși aceasta situație poate să apară și la adulți, totuși cel mai des o întâlnim în timpul pubertății. Peste 90% din adolescenți pot avea acnee. Aceasta contribuie și ea la caruselul emoțional prin care trece orice adolescent în această perioadă.
Tocmai de aceea trebuie abordată în mod serios de către părinți, încă de la primele semne. Cea mai buna soluție este consultarea medicului dermatolog care poate oferi atât recomandările pentru îngrijirea pielii în această perioadă cât și cel mai potrivit tratament pentru stadiul acneei tale.
Ce este acneea și cum apare pe pielea mea?
Acneea este o afecțiune a pielii provocată de acumularea de sebum, celule moarte de la suprafața pielii, impurități și chiar bacterii la nivelul foliculilor de păr. Acneea poate fi prezentă la nivelul feței, gâtului, umerilor, spatelui, toracelui și brațelor, adică în zone care există o secreție de sebum mai accentuată.
Sebumul este o substanță uleioasă, produsă de glandele sebacee de la nivelul pielii și care este secretată în cantități diferite de la un individ la altul. Rolul sebumului este să mențină gradul de hidratare a pielii și al firelor de păr, deci este normal să fie prezent la acest nivel. În perioada adolescentei are loc o secreție mai intensă de sebum care este un factor declanșator pentru acnee. Pielea poate avea aspect lucios, diferit de cum o aveai in copilărie.
Deși nu este o afecțiune periculoasă, totuși, poate constitui o problemă estetică pentru majoritatea adolescenților. De aceea, este esențială îngrijirea strictă a pielii, iar acest ritual îl poți învața de la medicul dermatolog. Remediile citite online sau recomandate de o prietenă sau mătușă pot agrava starea pielii, ducând la efecte estetice nedorite pe termen lung: iritații ale pielii, cicatrici.
Cauzele apariției sau agravării acneei la adolescenți pot fi:
- modificările hormonale. La pubertate, hormonii androgeni (cunoscuți ca hormoni masculini) provoacă atât la fete cât și la băieți dilatarea glandelor sebacee și creșterea secreției de sebum. În plus, la fete, perioada dinaintea menstruației poate accentua leziunile acneice;
- unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii;
- Deși nu induce apariția acnnei, stresul o poate agrava;
- Consumul anumitor alimente cum ar fi carbohidrații și laptele pot agrava acneea sau pot influenta tratamentul acesteia. Este recomandată o dieta sănătoasă si echilibrata în aceasta perioadă.
Care sunt leziunile ce apar în acneea la adolescenți?
Este ușor de sesizat începutul acestei perioade, în primul rând prin apariția leziunilor de pe piele (simptomele acneei). Acestea variază în funcție de severitatea afecțiunii.
Sursa foto: Pixabay
Putem descrie două tipuri majore de leziuni acneice: non-inflamatorii și inflamatorii.
Cele non-inflamatorii sunt de două tipuri:
- puncte albe, cu pori închiși și glande sebacee blocate, rămân sub piele, sunt neinfectate,
- puncte negre, cu pori deschiși și glande sebacee blocate. Sunt vizibile pentru că secreția glandelor ajunsă la suprafață oxidează.
Exista însă și leziuni inflamatorii pe piele, sunt în relief, roșii și dureroase, unele fiind infectate cu bacteriile prezente la suprafața acesteia. Sunt trei tipuri de simptome acneice în această categorie și toate evoluează din cele non-inflamatorii.
- papule, umflături ale pielii de culoare roz până la roșu, dureroase la atingere,
- pustule, le cunoaștem sub numele de coșuri, ele acumulează puroi în vârf dacă se produce o perforație la nivelul pielii și pătrund bacterii și celule moarte în pori,
- noduli, de dimensiuni mari, vizibili la suprafața pielii dar și profunzi, dureroși,
- chisturi, dureroase, pline de puroi, profunde, pot lăsa cicatrici după vindecare.
Cum știu daca am acnee?
Deși primele semne ce apar și pe care le poți observa în oglinda iți pot confirma ca ai acnee, diagnosticul corect este pus doar de medicul dermatolog în urma consultației.
Sigur, poți consulta medicul dermatolog chiar dacă nu ai acnee, poți afla rutina de îngrijire a pielii și produsele cosmetice utile pentru tipul tău de ten.
Ca sș in cazul primului controlul ginecologic, nu este nevoie să ai o afecțiune ca să mergi la medic. Vizitele de rutină la medicul specialist te ajuta să înțelegi modul cum funcționează organismul tău în adolescență cât și ce transformări pot apărea în această perioadă.
În urma clarificării acestui diagnostic, medicul dermatolog iți va prescrie cel mai potrivit tratament pentru tipul de acnee pe care îl ai. Tratamentul are în vedere câteva obiective importante:
- reducerea secreției de sebum,
- reducerea leziunilor acneice,
- tratarea inflamației și infecției bacteriene,
- evitarea apariției cicatricilor sau reducerea aspectului acestora.
În cazul tratamentului acneei trebuie să ai răbdare, rezultatele nu apar peste noapte, uneori este nevoie de luni de zile pentru a scăpa de leziuni.
Sursa foto: Arhiva Rosana Medical (All Rights Reserved)
Recomandări pentru igiena pielii cu acnee
- Pentru controlul secreției de sebum este indicat sa iți speli fata de doua ori pe zi cu apa caldă și un săpun pentru față, special, preferabil recomandat de medicul dermatolog.
- Dacă folosești fond de ten și alte produse pentru machiaj, asigura-te că faci întâi o demachiere foarte buna a tenului.
- Folosește produse pentru față (creme, protecție solară și fond de ten) care sunt non-comedogenice.
- Nu interveni asupra coșurilor de pe față prin stoarcere sau exfoliere pentru că vei risca să iriți tenul și mai mult.
- Evită să îți lași părul pe față și nu folosi produse de styling pentru acesta pentru că îți poate încărca porii.
- Evită să stai cu mâinile pe față.
Sursa foto principala: Pixabay