Știați că? Peste 90% dintre adolescenți și 25% din populația adultă suferă de acnee. Baieții și barbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durata ale acneei, din cauza hormonilor androgeni.
Acneea reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, determinată de inflamația unităților pilosebacee si umplerea porilor cu sebum favorizand astfel dezvoltarea bacteriilor in interiorul pielii. Poate fi parțial determinată genetic dar cauza cea mai frecventa este reprezentata de modificarile hormonale. Primele semne de acnee apar odată cu pubertatea, incepand cu varsta de 11-12 ani, având un apogeu la varsta de 16 -17 ani.
Apare sub forme diferite, de la mici puncte inflamate, numite cosuri, pana la pustule sau noduli. Zonele predispuse la acnee sunt cele care posedă un numar mare de glande sebacee: față, trunchi și uneori regiunea gluteală (fesieră).
Pentru a preveni apariția leziunilor cicatriceale, care sunt mult mai greu de corectat, este important ca tratamentul corect să fie inițiat precoce de către un medic dermatolog.
Netratarea la timp a acneei poate duce adolescentul către izolare socială cu sentimente de frustrare, furie, anxietate care dupa pot necesita un tratament complex și de lungă durată.
Ce putem face pentru a evita aparitia formelor grave de acnee?
O igiena zilnica riguroasa. Este recomandat ca tinerele adolescente să folosească doar produse de machiaj de calitate, adecvate tipului lor de ten sau pe cat posibil sa evite utilizarea lor, nu este recomandat schimbul de pensule de makeup.
Baietii trebuie sa schimbe lamele de ras des pentru a nu favoriza inmultirea bacteriilor, si sa nu instraineze aparatul de ras.
Factori care influenteaza aparitia acneei
Acneea poate fi influentata de o multitudine de factori: perioada premenstruala (la 70% din femei are loc o agravare premenstruala a acneei), expunerea la radiatiile ultraviolete, transpiratia, stresul, expunerea la diversi compusi chimici, caldura, uleiuri minerale, dieta – au fost incriminate consumul excesiv de ciocolata si unele alimente bogate in grasimi de tipul “junk food”.