Conf. dr. Dr. Alexandru Ulici, medic primar ortopedie pediatrică, explică, într-un interviu acordat www.rosanamedical.ro, care sunt factorii favorizanți pentru scolioză la copii și în ce constau cele mai eficiente tratamente.
- Cum apare scolioza?
- Scolioza este o afecțiune a cărei cauză, în peste 90% din cazuri, nu este cunoscută. Adică este din cauză idiopatică, așa cum spunem noi. Sigur că sunt și forme de scolioză (deviații ale coloanei vertebrale) cu o cauză cunoscută. De exemplu, cele care apar după boli neurologice, după afecțiuni neuro-musculare, după boli metabolice și așa mai departe. Dar marea majoritate a scoliozelor sunt din cauză idiopatică. Nu poți știi dinainte cine va face scolioză și nu exisa factori predispozanți, așa cum se întâmplă în cazul cifozei, unde statul în poziție greșită, umerii aduși în față, pozitie accentuată de dezvoltarea sânilor la fetițe, pot duce la instalarea cifozei, care poate duce pacientul până la tratament chirurgical. Când vorbim despre scolioză, adică devierea coloanei vertebrale în principal în plan frontal, asociată cu deviere în plan sagital și deviere pe plan orizontal, nu mai putem spune cu exactitate, când consultând la un anumit moment un copil normal, dacă și când acesta va face scolioză. Cu certitudine însă nu poți spune că ghiozdanul sau statul incorect în bancă sunt factorii ce determină scolioza. Însă statul în bancă într-o poziție greșită și ghiozdanul inadecvat pot agrava o scolioză.
- Care sunt primele semne pentru o posibilă scolioză?
- Primele semne sunt generate de aspectul fizic. Scolioza este, până la urmă, o afecțiune la vedere. Primele semne le poate vedea un părinte, chiar și în condițiile în care majoritatea cazurilor de scolioză apar la pubertate, în special la fetițe, când acestea se feresc de ochii părinților în momentele intime, precum duș sau toaletă. Totuși, avem posibilitatea când mergem la mare, când ne întreabă dacă să poarte o rochie sau o bluză, să ne uităm atent la spatele lor și atunci am putea vedea. Fie un umăr mai sus sau mai jos, fie un șold mai într-o parte și tot așa. Nu trebuie să îi dea copilului senzația că se întâmplă ceva exagerat, ci doar parintele să-l ducă la medicul specialist ortoped pediatru. Este foarte important să ajungă la medic cât mai repede, pentru că o scolioză netratată se poate accentua.
- Medic specialist ortoped pediatru sau medic specialist ortoped?
Chiar daca as putea fi acuzat de partizanat parea mea este că o scolioză ar trebui văzută în perioada copilăriei de către medicul ortoped pediatru pentru că acesta este obișnuit cu întregul proces de creștere, este antrenat să vadă colastic aparatul locomotor al copilului, pentru că nu este posibil să extragem coloana vertebrală și să zicem că ne ocupăm doar de coloana vertebrală fără a ține seama de alte aspecte ale ortopediei pediatrice și în aceste conditii compararea copilului cu adultul în miniatură ar fi o eroare; copilul are potential de creștere, sunt momente în care poti interveni chirurgical, momente în care nu poți , sunt cartilaje de creștere care trebuie protejate. Curbura scoliotică are un mare potential de evoluție în perioada pubertară când dacă cumva aplici un tratament pe care îl preiei din ortopedia adultului nu vei face altceva decât să transformi coloanal vertebrala a copilului într-un arbore cotit și sa arunci practic curbura în partea cealaltă cu efecte dezastruoase asupra aparatelor din torace (plamani, cardiovascular) asa numitul mechanism de vibrochen care este principala contraindicație a tratamentului chirurgical la vârstă mică.
- Spuneați că, în cele mai multe cazuri, cauzele scoliozei nu sunt cunoscute. Darexistă factori favorizanți?
- Da, de exemplu, o hiperlaxitate ligamentară poate fi considerată factor favorizant pentru apariția ei. Sau înălțimea: un pacient longilin, foarte înalt, poate avea un risc mai mare.
- Creșterea rapidă în înălțime poate fi și ea un astfel de factor?
- Da, creșterea rapidă în înălțime poate fi un factor predispozant pentru apariția scoliozei.
- În momentul în care scolioza apare și dacă se agravează, poate avea impact și asupra altor probleme de sănătate?
Categoric. Poate avea impact asupra funcționării organelor interne. Orice scolioză reprezintă o deviație a coloanei vertebrale în trei planuri. Un plan frontal, pe care îl cunoaște toată lumea, un plan sagital, care constă, în special, în ”ștergerea” cifozei, adică spatele devine plat și determină o scădere a capacității cutiei toracice, ceea ce înseamnă că, în formele avansate, poate genera o insuficiență respiratory, pentru că plămânul nu mai are unde să se destindă. Un plămân care nu mai are unde să se destindă acumulează secreție în alveole și produce o insuficiență respiratorie de tip mixt. Plus compresie pe aparatul cardio-circulator. Pot fi efecte foarte complicate. De aceea, scolioza trebuie tratată.
- Până la ce punct funcționează kinetoterapia, ca metodă de tratament?
- În momentul de față noi avem schema lui Stagnara, care până acum ceva vreme era universal valabilă dar acum a suferit importante modificări și modulații, cu toate aceste grosso-modo putem afirma că până la deviația de 30 de grade, tratamentul constă doar în kinetoterapie, între 30 și 50 de grade curbură scoliotică – kinetoterapie plus corset, iar la peste 50 de grade este nevoie de intervenție chirurgicală. Dar aici contează și vârsta pacientului, și ce fel de scolioză este, dacă este rapid sau lent evolutivă, intră în discuție mai multe criterii.
- Să înțeleg că pentru scolioza de peste 50 de grade recomandați intervenția chirurgicală și unde se poate adresa pacientul?
- După 50 de grade de curbură scoliotică în funcție de vârsta pacientului se poate lua în calcul intervenția chirurgicală. Având în vedere că intervenția este deosebit de dificilă, recomandăm efectuarea ei în centre specializate unde există Programul National pentru tratamentul chirurgical al scoliozei și echipe medicale antrenate. Un astfel de centru este la Spitalul de urgenta pentru copii Grigore Alexandrescu unde sunt tratați peste 50 de copii cu aceasta afecțiune anual.
- La RosanaMedical, în ce constau metodele de diagnosticare și tratament pentru scolioză?
- Se poate face diagnosticul clinic și se poate urmări pacientul cu ajutorul sistemului Spinal Mouse, sistem care permite evaluarea mobilității curburii scoliotice. Cu cât o coloană este mai mobilă, cu atât înseamnă că tratamentul a fost mai eficient și evoluția este predictibil mai bună. Putem monitoriza această mobilitate, putem monitoriza statica dintre vertebre și să cuantificăm rezultatul tratamentului kinetoterapeutic.
De asemenrea, tot la Rosana Medical se poate face cel mai modern tratament kinetoterapeutic, care este tratamentul prin metoda Schroth. Foarte multă lume a auzit de această metodă, dar nu știe exact ce este. Metoda Schroth este, până la urmă, o filosofie, nu doar o metodă de tratament.
Schroth a fost o pacientă de scolioză, care, în anii 30-40, a generat acest tratament pe ea însăși. Tratamentul constă în exagerarea unor poziții în sens invers pozițiilor care au fost modificate de către curbura scoliotică. Dacă pacientul înțelege care este principiul, după câteva luni de ședințe cu un kinetoterapeutul, poate să realizeze singur această metodă, pentru tot restul vieții sale sau atât cât este necesar. Este singura metodă de kinetoterapie despre care s-a demonstrat nu doar că poate să țină în frâu o curbură scoliotică, ci chiar poate s-o și corecteze, suficient cât pacientul să nu mai aibă nevoie de intervenție chirurgicală.