Ecografie Doppler vase cervicale

Specialități Valea Oltului

Echipa de medici:

Dr. Patricia TOBOC
Medic specialist neurolog
 

Ecografie Doppler vase cervicale (artere vertebrale şi carotide)


Programări la 0372.734.499, 031.432.70.52

Ce este Dopplerul vaselor cervicale?

 

Dopplerul vaselor cervicale, este o procedura sigură, nedureroasă, care foloseste ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sânge către creier. La nivelul gâtului acestea sunt uşor de vizualizat. Sunt 4 vase care duc sânge catre creier – 2 artere carotide care irigă partea anterioară a creierului şi 2 artere vertebrale care irigă partea posterioară a creierului.

 

Dopplerul cervico-cerebral se efectuează pentru a vedea dacă arterele carotide sau vertebrale sunt îngustate şi dacă sângele circulă cu viteze normale la nivelul acestora.

 

Arterele sunt de regulă îngustate printr-o placă de aterom —o depunere pe partea internă a vasului alcatuită din colesterol. Prezenţa plăcilor de aterom pe vase este un semnal de alarmă, semnificând risc crescut de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic.

 

Diagnosticul şi tratamentul precoce al plăcilor de aterom scade riscul de accident vascular cerebral.

 

Trebuie să faceti Doppler carotidian dacă aţi avut accidente ischemice tranzitorii sau accidente vasculare cerebrale sau dacă suferiţi de o boală care creşte riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi:

 

  • Hipertensiunea arterială
  • Diabet zaharat
  • Hipercolesterolemie
  • Istoric familial de accident vascular cerebral sau boala cardiacă ischemică
  • Accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral recent
  • Suflu carotidian, detectat de doctor la examinarea cu stetoscopul
  • Boala coronariană
  • Fumaul

În concluzie ecografia doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, și care poate da foarte multe informații despre arterele pacientului și despre modul cum circulă sîngele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral, sau  cauza unui accident vascular cerebral, sau trăgând un semnal de alarmă în privința riscului de infarct miocardic. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea unui tratament adecvat, medicamentos, și, uneori chirurgical sau intervenționist.

 

Dr. Patricia TOBOC
Medic specialist neurolog

Este necesar sa faceți o programare la 0372 734 499, 031 432 70 52 sau online!