Electromiografie (EMG)

Specialități Valea Oltului

Echipa de medici:

Dr. Patricia TOBOC
Medic specialist neurolog

Pentru programări vă rugăm sunați la 0372 734 499 sau trimiteti o solicitare prin email la contact@rosanamedical.ro

Electromiografia (EMG)

Electromiografia este o procedură diagnostică care evaluează funcția mușchilor și a nervilor periferici și ajută la diagnosticarea bolilor sistemului nervos periferic, a disfuncțiilor musculare sau a bolilor transmiterii neuromusculare. Este efectuată de medici neurologi care au pregătire specială în acest domeniu.

 

 Examenul electromiografic este compus din 2 părți: neurografia (studiul conducerii nervoase) și examinarea cu ac (electromiografia propriu-zisă).

 

Neurografia – studiul de conducere nervoasă folosește mici electrozi, care se aplica cutanat,  la nivelul membrelor și un stimulator electric. Electrozii detectează semnalul electric. Stimulatorul transmite un mic curent electric (de ordinul miliamperilor) și poate determina o senzație ușor neplăcută în momentul aplicării stimulului. Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de mai multe ori la fiecare membru. Pe parcursul examinării medicul se va opri de mai  multe ori pentru a face măsurători și calcule.

 

În timpul electromiografiei, un electrod ac, foarte subțire, de unică folosință, este introdus în mușchiul relaxat. Acesta înregistrează activitatea electrică a mușchiului respectiv. Pe parcursul examinării acul va fi mișcat de câteva ori pentru determinarea activității musculare de repaus, apoi vi se va cere sa încordați mușchiul examinat pentru evaluare mușchiului în activitate. În timpul examinării puteți simți durere, senzația cea mai neplăcută fiind percepută în momentul străpungerii pielii de către ac, mișcarea acului în mușchi fiind percepută mai mult ca o senzație de presiune. Durere dispare la înlăturarea acului.

 

Acul are rol strict de înregistrare, nu se aplica stimuli electrici sau injecții intramusculare prin intermediul acestuia.

 

În general disconfortul perceput la examinarea EMG este mic, majoritatea pacienților tolerând bine examinarea (depinde de pragul de sensibilitate la durere al fiecărei persoane).

 

Cât durează examinarea?

Examinarea durează 30-90 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate  anterior începerii procedurii.

 

Când este recomandată electromiografia?

Pacienții sunt îndrumați către EMG atunci când au semne și simptome care indica o suferința a nervului periferic sau a mușchiului precum:

 • amorțeală
 • parestezii (furnicături, ace, arsură)
 • slăbiciune musculară
 • dureri sau crampe musculare
 • durere neuropata

 

Care sunt riscurile procedurii?

Electromiografia este o investigație cu risc redus de complicații. La examinarea cu ac exista un mic risc de sângerare, de formare a unui hematom local, de infecție sau de afectarea a unui nerv. De regula disconfortul în urma examinării dispare în 24-48 de ore.

 

Precauții

Pacienții care au următoarele condiții trebuie sa informeze medicul:

 • pacemaker cardiac sau care au alte dispozitive electrice implantate. Examinarea este contraindicată la cei care au defibrilatoare implantate, iar la pacienții cu pacemaker nu se va face examinarea în zona respectiva
 • tratament cu anticoagulante ( Sintrom, Trombostop, Eliquis, Xarelto, Pradaxa). Se recomanda efectuarea coagulogramei anterior examinării. Medicul care face examinarea stabilește dacă examinarea cu ac poate fi efectuata în condiții de siguranța la acești pacienți.
 • hemofilie
 • tratament cu antiagregante (aspenter, clopidogrel)
 • tratament pentru miastenia gravis
 • infecții cutanate sau cu edem important. Aceștia nu vor efectua examinare cu ac în zona respectiva.

Pregătirea în vederea examinării

 • nu exista restricții alimentare, va puteți desfășura activitatea obisnuită în restul zilei
 • este recomandat sa faceți un dus anterior examinării și sa nu aplicați loțiuni sau creme pe piele anterior examinării
 • este recomandat ca îmbrăcămintea să fie lejera, examinarea se face frecvent și deasupra cotului sau genunchiului.
 • sa aveți la dumneavoastră biletul de trimitere de la medicul care vă recomandă examinarea și dacă ați mai efectuat o examinare sa luați și rezultatele anterioare cu dvs.
Înainte de efectuarea examinării este necesară completarea unui formular de consimțământ