Specialiști recomandă ca primul control oftalmologic să fie facut înaintea vârstei de 3 ani, pentru copilul care nu provine dintr-o familie unde nu există factori de risc (purtători de ochelari în familie, “ochi lenes” – ambliopie), unde se recomandă un consult mult mai devreme, în jurul vârstei de 6 luni. De asemenea, orice strabism evident prezent după vârsta de 6 luni trebuie examinat de către medicul specialist cât mai curand posibil.
O a doua examinare este recomandată în jurul varstei de 5 ani. Pentru școlari este necesar un consult anual, având în vedere că a crescut mult numărul de ore în care copilul utilizează calculatorul, Ipad-ul sau telefonul.
De ce trebuie făcut un consult oftalmologic la copilul mic?
Pentru că procesul formării vederii este, unul complex și de lungă durată. Acesta începe încă de la naștere când ușor, copilul începe să distingă lumina de întuneric și apoi în lunile și anii ce urmează, copilul va reuși să distingă culorile, obiectele și tot mediul inconjurător; process datorat dezvoltarii cortexului vizual şi a căilor de transmitere a semnalelor luminoase către creier astfel se dezvoltă continuu abilitatea copilului de a vedea detalii. Întregul proces se desfășoară pe parcursul a aproximativ 6-7 ani, deci putem zice că văzul se „învață”, la fel ca mersul în picioare sau vorbitul și că 85% din procesul de învăţare al unui copil este determinat de abilitatea lui de a vedea.
Semnele care ne atrag atenția pentru a programa cât mai rapid un consult la medicul oftalmolog pentru copilul dumneavoastra:
– inflamație oculară
– ochi rosi și prezența unor secreției abundente
– dureri de cap
– o apropiere excesiva de televizor, caiet/carte
– lacrimare excesivă
– bebelusul nu mentine contactul vizual cu parintii
– fotofobie, il deranjeaza lumina
– frecatul la ochi și clipitul frecvent.