Ca orice subiect des întâlnit și scolioza a născut și va naște numeroase legende urbane, cu atât mai mult cu cât la acest subiect se “pricepe” cam toată lumea, de la vecina de la etj. 5 până la specialități medicale care nu au legatură cu ortopedia pediatrică.
Mai jos voi încerca să fac un top al miturilor referitoare la scolioză, dar acesta nu este nici unul exhaustiv și nici unul definitiv pentru că imaginația nepricepuților este nemărginită.
1. Durerea de spate = Scolioza
Scolioza nu doare și nici nu există nici un motiv de declanșare a durerii mai ales în etapele incipiente ale acestei afecțiuni. Numai în cazurile extrem de avansate, care nu mai pun nici o problemă de diagnostic, pot să apară dureri. Cauza acestor dureri nu este pe deplin explicată, dar contractura musculara secundara deformării grave a curburii scoliotice poate fi luata în calcul.
2. Orice copil cu scolioză trebuie scutit de educatie fizică (ora de sport)
Această legendă este foarte periculoasă pentru că întreruperea activității fizice poate contribui la accentuarea curburii scoliotice. În scolioză este recomandată activitatea fizica și în special sporturile care întăresc musculatura paravertebrala (înot, echitație), dar orice sport este binevenit. Categoric acești pacienți nu trebuie să beneficieze de scutire de educație fizică.
3. Înotul de unul singur poate vindeca scolioza
Înotul este un sport foarte bun pentru întarirea musculaturii paravertebrale, dar nu poate trata de unul singur scolioza. Din cauza acestei legende urbane foarte multi copii sunt adusi cu întârziere la medic. Părintii acestora consideră în mod eronat că dacă copii fac înot nu vor putea face scolioză, ceea ce este greșit fundamental.
4. Corsetul este complet inofensiv și poate fi purtat inclusiv în scop profilactic
Tratamentul ortotic este o componentă importanta a tratamentului scoliozei, dar produce
hipotrofie musculară și de aceea dacă este utilizat fără kinetoterapie asociată poate genera agravarea curburii. În nici un caz corsetul nu poate fi folosit în scop profilactic. După terminarea creșterii corsetul nu mai are nici un fel de utilitate.
5. Tipul corsetului nu conteaza, important este să fie purtat
Pentru fiecare tip de scolioză există un anume corset care este util. Dacă nu se respectă acest principiu atunci rezultatele tratamentului nu vor fi cele scontate. Durata de utilizare a corsetului este de 22/24h, purtea acestuia o perioadă de timp mai scurtă ii va reduce semnificativ eficiența.
6. Kinetoterapie este utilă doar în fazele incipiente ale afecțiunii
Kinetoterapia este utilă în toate etapele de tratament, mai ales dacă tratamentul chirurgical nu este indicat.
7. Tratamentul chirurgical determină pierderea completă a mobilității
Tratamentul chirurgical efectuat de medici ortopezi pediatri cu experiență va genera o pierdere moderată a mobilității, pierdere care de cele mai multe ori nu este resimțită într-un mod impotant de către pacient. Nu trebuie uitat faptul ca la nivelul coloanei vertebrale mobilitatea maximă este la nivelul regiunii lombare și a regiunii cervicale, iar majoritatea montajelor chirurgicale se refera la regiunea toracală și doar la primele etaje lombare.
In urma unui dialog cu Conf. dr. Alexandru Ulici, medic primar ortopedie pediatrica