A venit, în sfârșit, vacanța și odată cu ea, un nou sezon de plajă. Soarele ne așteaptă generos. Dar bucuria revederii lui nu trebuie să ne facă să uităm că trebuie să avem grijă de pielea noastră în această perioadă. Vom vedea mai departe cum trebuie să tratăm relația cu soarele și cum să utilizăm crema pentru protecție solară pentru o piele foarte sănătoasă pe termen lung.
Protecția solară, absolut necesară
Toți trebuie să ne protejăm de acțiunea razelor UV, indiferent de vârstă sau tip de piele și chiar dacă preferăm să stăm doar sub umbrelă.
Expunerea la soare are rolul ei benefic pentru organism mai ales pentru sinteza de vitamina D, prevenirea rahitismului la copii și a osteoporozei, ameliorarea durerilor articulare. Soarele este ca o terapie și pentru starea noastră de spirit pentru că stimulează producerea de endorfine.
Totuși, trebuie să ținem cont că reprezintă un factor de risc major pentru piele. El poate duce la îmbătrânirea accelerată a pielii, pigmentare, apariția alunițelor și pistruilor, alergii, arsuri solare sau cancere de piele.
Aceste aspecte nu trebuie să ne sperie atâta timp cât sunt respectate intervalele orare pentru expunerea la soare, recomandate de medicii dermatologi și folosim mijloace de protecție adecvate.
Prevenția este cea mai importantă abordare când vine vorba de soare. De aceea, un prim pas este să adresăm orice întrebare medicului dermatolog care ne poate ajuta cu sfaturi pentru tipul nostru de piele.
Putem să prevenim efectul razelor solare asupra pielii prin câteva metode simple și eficiente.
Expunerea la soare
Expunerea la soare se face în anumite intervale orare, iar dermatologii recomandă să stăm la soare dimineața, în intervalul 6-10 și apoi după amiază, după ora 17, când razele soarelui nu sunt nocive. La un calcul simplu reiese că intervalul 10-17 este de evitat. Atunci, soarele este cel mai periculos pentru pielea noastră și este indicat să stăm în zone acoperite și bine ventilate.
De asemenea, copiii sub trei ani nu trebuie lăsați să facă plajă.
Cu timpul, soarele a devenit din ce în ce mai periculos, mai ales pentru cei care avem pielea mai deschisă la culoare. Pentru evitarea arsurilor solare este indicat să stăm la plajă în mod progresiv. În felul acesta vom avea și un bronz frumos iar pielea nu va avea de suferit.
Cum ne protejăm de razele ultraviolete
Fie că stăm la soare sau ne plimbâm în plină vară, trebuie să avem la noi un kit esențial:
- o sticlă cu apă, pentru a preveni deshidratarea
- pălărie, șapcă sau eșarfă pentru a proteja capul de soare direct
- ochelari de soare cu protecție UV pentru ochi
- haine din materiale naturale, ușoare, pentru a proteja pielea și a nu transpira
- creme sau loțiuni cu factor de protecție solară (SPF) și un spray cu apă termală.
Ce sunt cremele cu factor de protecție solară (SPF) și cum le folosim?
Folosirea acestor produse a devenit o măsură obligatorie pentru a ne proteja pielea, mai ales în ultimul timp, când soarele este din ce în ce mai nociv.
Lumina solară se referă la două tipuri de radiații ultraviolete, UVA și UVB. Expunerea îndelungată la acestea poate cauza cancer de piele sau alte afecțiuni.
- UVA determină îmbătrânirea prematură a pielii ducând la apariția de riduri și pigmentări
- UVB sunt responsabile de arsurile solare.
De aceea trebuie să alegem dermatocosmetice pentru plajă care să aibă următoarele caracteristici:
- SPF 30 sau mai mare (50 sau 50+)
- oferă protectție cu un spectru larg (UVA/UVB)
- rezistență la apă
- textură ușoară pentru a intra ușor în piele.
Produsele pentru protecția solară pot fi disponibile sub mai multe forme: creme, loțiuni, uleiuri, geluri, spray-uri, stick-uri.
Uneori alegerea poate fi grea, luând în calcul multitudinea de produse disponibile pe piață. Însă, acest lucru poate deveni mult mai ușor atunci când ții cont de tipul de piele pe care îl ai.
De aceea este necesar să ceri părerea unui medic dermatolog care îți poate spune ce tip de piele ai și poate explica particularitățile acesteia. Pielea cu tentă acneică sau alergică, rozaceea, pielea uscată, sensibilă sau seboreică, chiar și pielea arsă de soare au nevoie de îngrijire specifică.
Cum aplicăm crema pentru protecție solară?
Indiferent cât de bună este crema pentru protecție solară pe care o cumpărăm, ea va fi eficientă doar dacă este aplicată corect.
Iată câteva principii de aplicare a cremei de protecție solară pentru a fi eficientă:
- folosește câte o cremă specifică pentru diferite zone ale corpului: corp, față, buze, pe pielea sensibilă de sub ochi, chiar și pe păr (spray)
- crema se aplică pe pielea curată, în cantitate suficientă, cu 15 minute înainte de a ieși afară, pentru a se absorbi foarte bine în piele. Se aplică pe toată pielea, chiar dacă este acoperită de haine
- aplică un strat nou de cremă la fiecare 2 ore dacă stai la plajă, imediat după ce ieși din apă sau transpiri.
Cum trebuie să îngrijim pielea după plajă?
Îngrijirea pielii după plajă este o etapă foarte importantă, deoarece aceasta are nevoie de o hidratare eficientă pentru refacerea texturii. De multe ori, o expunere îndelungată la soare poate crea arsuri și pielea are nevoie de calmare. Putem folosi imediat apa termală și o cremă sau un gel special, după plajă. Acestea acționează extrem de eficient, calmează și hidratează imediat.
Să ai o vacanță minunată!
Sursa foto: Unsplash