Piciorul stramb congenital – Piciorul varus equin (PVE)
Piciorul varus equin (PVE) este o deformare congenitala a piciorului si a gleznei intalnita la nou nascuti. Poate fi unilateral sau bilateral. Chiar daca a fost mentionat pentru prima data de Hipocrate in 400 i.Hr., PVE inca reprezinta o provocare datorita riscului mare de recidiva si a tratamentului de lunga durata, frecvent abandonat de parinti.
Cauza acestei diformitati nu este cunoscuta dar exista multiple teorii legate de gradul de fibroza musculara prezenta la nivelul piciorului.
Diagnostic
Cu ajutorul ecografiei PVE poate fi diagnosticat la 18-20 de saptamani de sarcina dar cu o precizie de 80%. Este necesara evaluarea bebelusului cu PVE datorita riscului de a asocia si alte anomalii congenitale.
Aspectul clinic este caracteristic – picior in crosa de golf. Piciorul este caracterizat de: prezenta equinului in care piciorul este in continuarea gambei cu limitarea miscarilor normale la nivelul gleznei, a varusului in care calcaiul este rotat in interior si marginea interna este orientata in sus, a adductiei in care antepiciorul este orientat in interior si a cavusul in care scobitura piciorului este adancita. Se observa santuri cutanate la nivelui talpii median si la nivelul calcaiului. Degetul mare este mai scurt si musculatura gambei poate fi atrofiata. La miscarea piciorului acesta este rigid, pozitia lui nu poate fi corectata sau se corecteaza partial.
Diagnostic este dat de aspetul piciorului la nastere si trebuie diferentiat de PVE postural.
PVE postural apare datorita pozitie fatului in uter si este o deformare usoara care se corecteaza dupa nastere cu masaj si kinetoterapie. Piciorul se afla in continuarea gambei, calcaiul rotit in interior si antepiciorul orientat spre intern dar nu prezinta santuri cutanate si piciorul nu este rigid, pozitia se corecteaza prin miscari si manipulari. Este important sa fie recunoscuta aceasta forma de picior, deoarece un tratament prea agresiv in aceste situatii poate duce la o corectie exagerata a piciorului si aparitia valgului.
Tratament
Cel mai utilizat si mai bun tratament pentru PVE este metoda Ponseti. Aceasta metoda permite corectia piciorului fara interventii chirurgicale sau cu interventii chirurgicale minime.
Medoda a fost prezentata de doctoral Ignasio Ponseti inca din anii 50 dar a fost recunoscuta in ultimii 20 de ani ca metoda de electie in tratamentul PVE.
Tehnica Ponseti presupune imobilizari gipsate successive care corecteaza gradual diformitatea picorului, urmate de o interventie chirugicala de mic amploare care conta in taierea tentonului Achilian pentru a permite plasare piciorului in pozitie corectata. Dupa interventia chirurgicala se practica o imobilizare de 3 saptamani pentru a permite vindecarea tendonului.
In tehnica Ponseti se aplica imobilizarea piciorului in aparat peste genunchi la intervale de 5-7 zile, la fiecare schimbare a aparatului ghipsat se practica manipulari si masaj si se corecteaza gradual pozitia piciorului. Dupa obtinearea unei abductii suficiente se practica tenotomia tendonului Achilian si se imobilizeaza in aparat gipsat timp de 3 saptamani. Dupa indepartarea ghipsului continua kinetoterapia si poarta atele Ponseti sau Dennis-Browne. La varsta mersului copilul va purta ortezele pe timpul noptii si ghete ortopedice de mers pana la varsta de 4 ani. Daca se observa recidiva pozitiei piciorlui in aceasta perioada se poate reincepe tehnica Ponseti
In cazurile de picior varus equin unilateral piciorul afectat va fi la sfarsitul tratamentului putin mai scurt decat piciorul normal si circumferinta gambei e mai mica dar nu exista inegalitate de membre.
La sfarsitul tratamentului piciorul trebuie sa fie plantigrad flexibil si nedureros. Succesul acestui tratament debinde de gradul initial de rigiditate al piciorului si mai ales de implicarea familiei si perseverenta in continuarea tratamentului.