Recomandări actuale privind infecția cu Helicobacter pylori (H.p.) la copil
Dr. Alexandra Coroleuca – medic specialist pediatru
Infecția cu Helicpbacter pylori este o problemă de actualitate și adesea un element de îngrijorare pentru părinții copiilor cu dureri abdominale recurente. Din acest motiv am ales sa tratăm detaliat acest subiect și sa încercăm sa aducem o viziune corectă și clară asupra problemei, pornind de la date de actualitate din literatura de specialitate.
În ultima perioadă a crescut rezistența patogenului la antibioterapie, din cauza folosirii exhaustive atratamentului, chiar si în cazuri cu diagnostic incert.
Se cunoaște faptul că infecția cu Helicobacter pylori reprezintă una din cele mai frecvente cauze de ulcer peptic si de neoplasm gastric (1). La copil și adolescent însă, aceste complicații sunt foarte rare. În plus, unii autori susțin că H.p. în copilărie, se asociază cu beneficii imunologice mai târziu în viață (2). Terapia de eradicare intens folosită până în prezent (dubla antibioterspie și tratamentul cu inhibitori de pompă de protoni) crește rata de rezistență a patogenului scăzând rata de vindecare.
Societataea Europeană de Gastroenterologie Hepatologie și Nutriție Pediatrică împreună cu Societatea Nord-Americană de Gastroenterologie Hepatologie și Nutriție Pediatrică au elaborate un ghid de management al infecției cu H. pylori la copil, cu un ultim up-date publicat în 2017. (3)
Conform ghidului, investigațiile de diagnostic pentru infecția H.p. la copil sunt justificate numai în cazul în care tratamentul infecției aduce beneficii care depășesc riscurile. Datele din literatura de specialitate, până la acest moment susțin investigarea și tratarea înfecției cu H.p. în cazurie cu suspiciune de ulcer peptic (2).
Recomandările actuale privind investigarea și tratamentul acestei afecțiuni sunt următoarele (3):
- Căutarea infecției cu H.p. la copilul cu ulcer gastric sau duodenal. Dacă acest agent patogen este identificat, se recomandă tratamentul pentru eradicarea sa.
- Nu se recomandă testarea pentru H.p. a copiilor cu dureri abdominale recurente funcționale, a copiilor cu anemie carențială (ca investigație de primă intenție) sau a copiilor cu deficit statural.
- Pentru diagnosticul de certitudine se recomandă endoscopie digestivă superioară și biopsie plus efectuarea examenului histopatologic (evidențierea H.P.) urmată de cultură sau testul rapid la urează. Se recomandă a se preleva cel puțin 6 biopsii.
- Antigenul fecal H.p. nu se recomandă ca metodă de diagnostic, ci se recomandă pentru evaluarea răspunsului terapeutic
- Nu se recomandă efectuarea serologiilor din sânge sau salivă pentru diagnosticul infecției cu H.p.
- În cazul în care infecția cu H.p. este o descoperire întâmplătoare endoscopică, se vor judeca atent riscurile și beneficiile inițierii terapiei
- Pentru eradicarea infecției cu H.p., se recomandă tripla terapie: dubla antibioterapie timp de 14 zile și tratamentul cu inhibitori de pompă de protoni timp de 1 lună
- Pentru un răspuns favorabil la terapie, este foarte importantă complianța și aderența pacientului la tratament.
Copiii cu dureri abdominale recurente fără semen de alarmă, cel mai probabil au dureri abdominale funcționale, independent de infecția cu H.p . Căutarea acestui pathogen în aceste cazuri, nu adduce nici un beneficiu.
Semnele de alarmă includ: durere abdominală persistentă în cadranul superior drept sau în cadranul inferior drept, disfagie, odinofagie, vărsături persistente, sângerări digestive persistente/recurente, scădere ponderală, pubertate întârziată, istoric familial de boli inflamatorii intestinale, boală celiacă, ulcer peptic.
Un test noninvaziz pozitiv pentru infecția cu H.p. poate aduce anxietate în rândul pacienților și aparținătorilor și necesită confirmare endoscopică. De aceea aceste teste nu se recomandă de rutină, la pacienți care nu au indicații clare de infecție cu H.p.
Bibliografie:
- Amieva M, Peek RM Jr. Pathobiology of Helicobacter pylori– associated gastric cancer. Gastroenterology 2016;150:64–78.
- Sierra MS, Hastings EV, Goodman KJ. What do we know about benefits of H. pylori treatment in childhood? Gut Microbes 2013;4: 549–67.
- Jones, N.L et al. Joint ESPGHAN/NASPGHAN Guidelines for the Management of elicobacter pylori in Children and Adolescents. JPGN 2017;64(6):991-1003
Hu Yi, Zhu Yin, Lu Nong-Hua. Novel and Effective Therapeutic Regimens for Helicobacter pylori in an Era of Increasing Antibiotic Resistance. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology 2017;7: 168